Blog
  1. Híreink
  2. Május 31. a Dohányzásmentes Világnap – Ön is csatlakozott már?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Május 31. a Dohányzásmentes Világnap – Ön is csatlakozott már?

Május 31. a Dohányzásmentes Világnap – Ön is csatlakozott már?

Május 31. a Dohányzásmentes Világnap – Ön is csatlakozott már?

A dohányzásmentes világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezi meg minden évben 1987 óta, melyhez rendszeresen sokan csatlakoznak. Az esemény célja általánosan az, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás számos káros hatására, a dohányipari termékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására, valamint a leszokás kiemelt fontosságára.

A 2016-os világnap kiemelt célkitűzései között szerepelt az egyes országok figyelmének felhívása a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére való felkészülésre.

Az idei világnap ugyan már mögöttünk van, de természetesen leszokni semelyik nap sem késő, amire bármikor is szánjuk rá magunkat, az kedvező folyamatokat indít el szervezetünkben, és sokféle betegség kialakulásának megelőzésében játszhat szerepet.

Szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás – továbbra is az első helyen

A Központi Statisztikai Hivatal évről évre visszatérő adatai szerint Magyarországon a betegségek okozta haláleseteknél továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek szerepelnek az első helyen.

A fentiek ismeretében és a világnapra tekintettel – amellett, hogy a dohányzás számos más megbetegedés előidézője is lehet - érdemes külön hangsúlyozni a dohányfüstben lévő méreganyagok szív- és érrendszerre gyakorolt kiemelten káros hatásait, a vele leggyakrabban összefüggésbe hozható megbetegedések típusait.

Egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyeknél a dohányzás kiemelt rizikófaktor

A dohányzás rizikófaktora az alábbi megbetegedéseknek különösen:

  • koszorúér betegségek
  • érelmeszesedés
  • magas vérnyomás
  • trombózis
  • szívinfarktus
  • stroke
  • érszűkület
  • alsó végtag vérellátási zavarai

A fentebb felsoroltak nagyobb eséllyel fordulnak elő tehát a dohányosoknál, szemben azokkal, akik nem gyújtanak rá.

Bizonyos esetekben a nőknél nagyobb számban jelentkeznek dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések, ilyenek például a koszorúér betegségek vagy az agyi ereket érintő stroke eseménye. Mindkét nemnél lényegében egyformán jelenik meg többek között az érszűkület, a szívinfarktus problémája, de az alsó végtag vérellátási zavaraiból adódó lábamputáció is jellemzőbb nemtől függetlenül a dohányosokra nemdohányzó társaikkal ellentétben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a leszokás – bármikor is következik be az – csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Szükséges magunkban azonban tudatosítani - mielőtt kardiológus szakemberhez fordulnánk - különböző érrendszeri vizsgálatok, szűrések, konzultáció céljából azt is, hogy a már kialakult betegségek kezelésének sikeressége is nagyban függ attól, hogy a beteg leteszi-e a cigarettát.
Hívás