COVID-19 PCR teszt

Rendelési idő

Rendelési cím

 • Árvai Medical Center 1165 Budapest Nyílhegy utca 4.
Időpontfoglalás Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

COVID-19 PCR teszt
bemutatása

Röviden a PCR-tesztről A PCR-teszt a koronavírus kimutatására a legmegbízhatóbb eljárás, mivel a vizsgálat a vírus örökítőanyagának kimutatására irányul. Ehhez a megfelelően képzett szakember mintát vesz a garat- és az orrnyálkahártya felszínéről. A laborvizsgálat eredményeként a páciens megtudhatja, hogy a mintavétel pillanatában fertőzött volt-e vagy nem, megfertőzhet-e mást a környezetében. A betegség ideje alatt elvégzett teszt eredménye pozitív lesz

A PCR-teszt már nagyon korai szakaszban, a megfertőződés után pár nappal ki tudja mutatni a vírust. Előfordulhat olyan eset is, hogy túl korán veszik le a mintát, amiből még nem állapítható meg a fertőzöttség ténye. Ilyenkor – különösen ha a tünetek is megjelennek – újabb teszt elvégzésére lesz szükség.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy PCR-tesztet csak olyan egészségügyi szolgáltató végezhet, amelyik az ehhez szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik!

Mikor csináltasson PCR-tesztet?

Számos esetben jogszabályok vagy cégek, intézmények megkövetelhetik, hogy rendelkezzen negatív PCR-teszttel. Ha nem kerül ilyen helyzetbe, akkor is érdemes lehet alávetni magunkat a tesztelésnek.

Az alábbiakban felsoroljuk a legjellemzőbb élethelyzeteket, amikor szükséges vagy javasolt a PCR-teszt elvégzése:

 • operációk előtt,
 • munkahelyváltáskor, munkába álláskor, munkába való visszatéréskor,
 • külföldre utazás előtt, külföldről való hazatérés után,
 • koronavírusos személlyel, tárggyal való kapcsolatba kerülés esetén,
 • rokonlátogatáson, nagyobb családi eseményeken való részvétel előtt,
 • koronavírusra utaló tünetek megjelenése esetén.

Milyen tünetekkel jár legtöbbször a koronavírus?

A koronavírus az emberek többségénél csak enyhe tüneteket okoz, de időseknél és krónikus betegeknél veszélyes szövődmények kialakulásának is nagy a kockázata. Emellett arra is volt már többször példa, hogy fiatal, egészséges személyek haltak meg a fertőzés következtében. A jelenlegi tapasztalataink és tudásunk szerint még nem jelezhető előre, hogy kinél milyen következményekkel fog járni a betegség, többek között ebben is rejlik a veszélyessége.

A következőkben a koronavírus legtipikusabb tüneteit ismertetjük:

 • torokfájás, száraz köhögés,
 • légszomj,
 • fejfájás,
 • hőemelkedés, láz,
 • levertség, általános gyengeségérzet, izom- és ízületi fájdalmak,
 • íz- és szagérzékelés hiánya,
 • hasmenés, hányinger.

Mit kell tennie a PCR-teszt előtt?

Annak érdekében, hogy a PCR-teszt eredménye minél megbízhatóbb legyen, tartózkodni kell az olyan tevékenységektől, amivel befolyásolhatjuk a nyálkahártya váladékának összetételét, sűrűségét.

Ennek megfelelően a mintavétel előtt 4-5 órával már:

 • ne egyen, ne igyon (még vizet sem),
 • ne mosson fogat,
 • ne dohányozzon,
 • ne öblögessen,
 • ne használjon leheletfrissítő készítményeket (rágó, cukorka, stb.)!
 • A vizsgálaton csak olyan maszkban jelenhet meg, ami a szájat és az orrot eltakarja. Sálak, kendők használata nem elfogadható!

Hogyan zajlik a tesztelés folyamata?

A tesztelési folyamat ismertetése előtt fontos leszögezni, hogy a tesztelésre jelentkezőnek saját kezűleg, otthon nincs lehetősége az eljárás lefolytatásához, mivel ez a folyamat speciális eszközöket és szaktudást igényel. Azok a tesztek, amelyeket nem a szakmai protokollnak megfelelően végeznek el, hibás eredményt adhatnak! Magánklinikánk szakemberei a szükséges képzettség és gyakorlat birtokában, az előírásoknak megfelelő védőruhában fogják elvégezni a tesztelést.

Mielőtt a mintavétel megtörténne, klinikánk munkatársai kikérdezik, hogy észlelte-e magán a koronavírus tüneteit, majd megmérik a testhőmérsékletét.

A mintát két helyről, a felső garatívből, illetve az orr nyálkahártyájának felszínéről veszik le egy-egy steril mintavételi pálca segítségével. Az így kinyert törleteket egy speciális kémcsőbe, úgynevezett stabilizáló inaktiváló médiumba helyezik, majd a pálcákat a veszélyes hulladékok közé helyezik.

A mintavétel néhány másodpercig tart, nem fájdalmas, ugyanakkor kissé kellemetlen, öklendezéssel, enyhe, rövid ideig tartó szédüléssel járhat. Maradjunk nyugodtak és ne végezzünk hirtelen fejmozdulatokat.

A minták laboratóriumi vizsgálatok során kerülnek kiértékelésre, melyek végén pozitív vagy negatív eredményt kaphatunk.

Mennyire megbízható, milyen pontosságú a PCR-teszt?

A PCR-teszt azért a legmegbízhatóbb módszer a koronavírus kimutatására, mert magát a vírust, annak örökítőanyagát mutatja ki a páciens szervezetében. Ennek köszönhetően a vizsgálat pontossága több, mint 95%.

Mennyi idő alatt lesz meg a PCR-teszt eredménye?

A legtöbbször a PCR-teszt eredménye 24 órán belül rendelkezésére fog állni. Ha Önnek ennél gyorsabban lenne szüksége az eredményre, azt kérjük, szíveskedjen jelezni munkatársaink felé.

Ha az eredmény pozitív, akkor intézményünk erről – a hatályos jogszabályoknak megfelelően – tájékoztatja az illetékes hatóságot.

Ha Önnél már korábban igazolták a koronavírust, akkor gyógyultnak csak akkor lesz tekinthető, ha egymás után 48 órás különbséggel levett PCR-tesztje egyaránt negatív eredményt mutat.

COVID-19 PCR teszt magánrendelés árak

COVID-19 PCR teszt árak

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Hívás